Helsingør selvstyrehavn er DSTAs nyeste medlemsby. Helsingør er en by med en stolt søfartshistorie. Hør Lars Henriksen, havnechef for selvstyre havnen fortælle om havnens historie og visioner.
Erhvervshavn – kulturhavn – Helsingørs dynamiske hjerte!
Programerklæring: ”Helsingør Havne har modtagepligt for skibe og ideer, som vi skal servicere og facilitere og sende godt ud på fart!” Hvis der sidder folk derude med ideer eller forslag eller ønske om at blive del af livet og udviklingen i Helsingør Havn, hører vi meget gerne fra jer.
På ”hjørnet” af Sjælland, tættest på Sverige og med det berømte Kronborg Slot på den yderste kant af ”øret”, ligger Helsingør Havn. Kært barn har mange Statshavnen, Selvstyrehavnen, Kulturhavnen for blot at nævne nogle.
Det var Erik af Pommern, som skabte grundlaget for byens rigdom og udvikling, da han i 1427 indførte told på skibe. Tre år tidligere havde han givet Helsingør By købstadsprivilegier. For at kunne håndhæve toldopkrævningen udbyggede han befæstningen ”Kärnen” i hans skånske lande, og grundlagde Borgen ”Ørekrog” på Helsingørsiden, som Frederik 2. siden skulle udbygge til det storslåede rennæssanceslot, vi i dag kender som Kronborg Slot.
I 1882 grundlagdes Helsingør Værft, som over de næste 100 år udviklede sig til, i tiden efter 2. verdenskrig at være blandt Danmarks største værfter. 3600 ansatte havde deres daglige gang under kraner, som tårnede op foran et Kronborg, som nærmest skjulte sig bag voldanlæggene og ventede på andre tider. I 1983 lukkede værftet og pludselig stod man med et stort område midt i byen med gigantiske bygninger, et betydeligt havneareal og et slot.
Det ”blev til Kulturhavnen, som med en enorm økonomisk fondsstøtte i milliardklassen stod klar i 2013 efter 10 års byggeri. Havnen ligger centralt placeret mellem sine væsentlige partnere: Færgerne til Helsingborg som dagligt krydser sundet omkring 150 gange og de store kulturinstitutioner: Kronborg slot, som har status som Unesco Verdenskulturarv, det præmierede Museet for Søfart i sin dok og Kulturværftet.r.
Havnen er tillige hjemsted for 20 historiske skibe i ”Historisk Havn – Helsingør” og Hal16, som danner rammen om et væld af maritime aktiviteter hvor et væld af frivillige restaurerer historiske træbåde.
Helsingør Havn er også træskibshavn, sådan at forstå, at skibe, som er medlemmer af Træskibssammenslutningen tilbydes 2 fridøgn i havnen. Vi er også Tall-ship-havn, da skibe, som er medlem af STI og er i klasse A og B nyder samme gæstfrihed, som er TS-medlemmer til del, nemlig frit anløb i 2 døgn.
Havnen er i stadig udvikling. Seneste store projekt er de tidligere værftshaller, som man, med is i maven har ladet stå tomme siden Kulturhavnen anlagdes. Nu istandsættes og klimasikres de, så de kan danne rammen om nye aktiviteter. Ind rykker uddannelsesinstitutioner, bla. bådebygger- og sejlmageruddannelserne fra U/Nord, samt restauranter og andre udadvendte erhverv. Ambitionen er, at de renoverede værftshaller kommer til at skabe endnu mere liv i havnen.
Havnen skal fortsat være Helsingørs bankende hjerte. Vi ønsker at udbygge vores maritime aktiviteter og samtidig forankre havnen sikkert i byens udvikling. Om man har skib eller ej, skal man kunne føle tilknytning til havnen.